Weekendje weg in de Westhoek

Heeft u zin in een cultureel weekendje weg in eigen land? Dan is de Westhoek the place to be. Deze authentieke regio heeft namelijk een rijke geschiedenis door haar centrale rol tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als uitvalsbasis kunt u kiezen voor ’t Convent in Lo-Reninge, die perfect in de driehoek Ieper – Poperinge – Diksmuide ligt. De prachtige, landelijke ligging van ’t Convent vormt bovendien de perfecte aanvulling op het rijke culturele verleden van de Westhoek.

 

De charmes van de Westhoek

 

De Westhoek is onlosmakelijk verbonden met de Eerste Wereldoorlog en draagt hier ook nog duidelijk de sporen van. Maar de streek staat ook bekend voor haar authenticiteit en charmante volksaard. De Westhoek leidt u langs idyllische dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan en waar u volop kan genieten van de culinaire geneugten des levens, zoals het traditionele Potjesvleesch, een lekker streekbiertje of een verfrissende Picon.

 

In het spoor van de Eerste Wereldoorlog

 

Als u een weekendje weg in de Westhoek plant, mag een bezoek aan Diksmuide niet op de planning ontbreken. Tijdens de oorlog werd dit idyllische stadje letterlijk met de grond gelijk gemaakt, maar gelukkig bleven de inwoners niet bij de pakken zitten. Diksmuide werd in haar oude glorie hersteld en de sporen van de oorlog moesten beetje per beetje plaats maken voor de traditionele architectuur. Toch kunt u hier niet om de impact van de Eerste Wereldoorlog heen. Zo wordt u in de Dodengang ondergedompeld in de erbarmelijke toestanden waarin de soldaten aan het Ijzerfront moesten leven. Ook de symbolische Ijzertoren is een constante herinnering aan de oorlog.

 

Maar de onofficiële hoofdstad van de Westhoek is zonder twijfel Ieper. Deze prachtige stad ademt geschiedenis en slaagt erin het oorlogsverleden van de stad perfect te integreren in het dagelijkse leven. De Grote Markt en haar statige Lakenhallen zijn een prachtig staaltje architectuur. Hier bevindt zich ook het Flanders Fields Museum, een absolute must tijdens uw weekendje weg in de Westhoek! Het museum vertelt het verhaal van de oorlog vanuit het standpunt van de bewoners van Ieper, verhalen die nooit vergeten mogen worden. Een bezoek aan Ieper is natuurlijk niet compleet zonder een bezoek aan The Last Post, die al sinds 1928 elke avond om 20 uur stipt geblazen wordt onder de indrukwekkende gewelven van de Menenpoort, als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten. Een kippenvelmoment dat u voor altijd zal bijblijven.

 

U kunt natuurlijk ook één van de talrijke ‘Groote Oorlog’ fietsroutes volgen. Zo is er de ‘Niemandswater’ route van 45 km lang die het verhaal vertelt van de medische evacuatie van het front tot aan de veldhospitalen. Het is namelijk juist in Reninge dat de gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend kregen. Niemandswater verwijst trouwens naar het gebied dat onderwater werd gezet tussen het Ijzerfront en de Ieperboog.

 

Het is onmogelijk om zich te vervelen tijdens een weekendje weg in de Westhoek. Cultuur, natuur en heerlijke, traditionele gerechten… Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een ontspannend weekendje weg in eigen land.