Geschiedenis van ’t Convent. (1965-2018)

Een rijke historiek in een hedendaags verhaal | van ’t Convent naar ’t Convent 2.0

De geschiedenis van ’t Convent gaat eeuwen terug in de tijd.

De eerste historische feiten dateren uit de 18de eeuw, toen het domein – ooit een schenking aan de Franse kloosterorde, departement Douai, naam van de orde :  “Marchiennes” .  Ook”Petit Marchienne” nabij Libramont (Ardennen) was hun eigendom en o.a. een hoeve in Oostkerke.  Tot in 1789 tijdens de Franse revolutie het domein openbaar werd verkocht en als landbouwbedrijf heel wat verbouwingen kende en uiteindelijk verloederde.

Het was in Reninge gekend als een ‘vuule doënienge’.

In 1965 werd een bouwvergunning afgeleverd voor het bouwen/verbouwen van de hoeve aan Henri Hersoen.

Tot kunstenaar-keramist José Vermeersch het kocht en opkallefaterde.  Ik (=Jean Verslype) kon enkele keren met hem zijn opknapwerk bezoeken.

(Bron : Jean Verslype via archeoloog Johan Termote – aug 2019)

In 1975 werd de hoeve (15 are) verkocht aan kunstenaar José Vermeersch voor 450.000 BEF . Volledig gecharmeerd door de authentieke sfeer van de hoeve, wilde de kunstenaar er aanvankelijk een museum van maken.  Hij renoveerde tot ’t Convent en het werd een eethuis / hotel met een smaakvolle maar eenvoudige keuken.

José schilderde een reeks omliggende kerken van Reninge en de Westhoek op de wanden van de zolderverdieping van ’t Convent.  Muurschilderingen zijn doorheen José zijn hele oeuvre aanwezig geweest.  Deze werden door de kleinzonen (Tinus & Robin Vermeersch) van José Vermeersch in 2018 weggenomen en terug gerestaureerd en in een expositie van José Vermeersch opgenomen

 

Germain Vandesompele & Martine Vermeersch openden het Convent in 1976.  Martine was een nicht van José Vermeersch.  Ze hielden dit slechts een jaar open. (bron : Sofie Vandesompele – dochter van Germain & Martine)

Uiteindelijk werd het een gastenverblijf met een klein restaurant, ’t Convent, dat in juli 1978 door Rudi Devolder (°22/10/1955)  en Sonja De Volder (°12/05/1955) werd overgenomen. (info KBO)

Het koppel verbouwde de hoeve tot een prachtig groter hotel met culinair toprestaurant.

Datum (?)  is er een eerste uitbreiding van het hotel waarbij de noklijn van het nieuwe gebouw even hoog was als het bestaande gedeelte.  Dit is nu het inkomgebouw geworden.


In 1990 werd een vleugel bijgebouwd met 6 kamers – 3 op het gelijkvloers en 3 op het verdiep (het uiterst rechtse gedeelte van het inkomgebouw)

De plannen van het hoge hotelgebouw met 5 royale suites dateren van september 91.  Er kwam een zwembad, wellnessafdeling en crypte bij.

Ze breidden het restaurant en de faciliteiten verder uit, onder andere met een helihaven (1991), truffelplantage (1994) en

De Volder geloofde er in mensen op een zucht van de zee een pleisterplaats te geven waar de culinaire traditie hoogtij vierde en men tot ontspanning kon komen.  Hier mocht de gast evengoed een pintje drinken.  Als hotelgast kon hij bekomen in een oase van wijngaarden, een neerhof en een vloeiend gazon met een badannex.

In 1993 kreeg het restaurant zijn eerste ster in de Michelingids.  Die werd behouden tot eind 2013, want toen werd ’t Convent uit de Michelingids geschrapt.

In 1994 wordt een truffelplantage aangelegd.  Honderd ton grond uit de Perigord wordt aangevoerd.  Doorgaans moet je tien tot vijftien jaar wachten voor je de eerste truffel ziet.  Truffels van ‘Bachten de Kupe’ het wordt een primeur.

 

Februari 98 werden van het oude gedeelte boven de keuken de daken vernieuwd

Mei 2000 werd aan het restaurant, de keuken en het hotel telkens een glazen inkomportaal aangebouwd.

‘t Convent werd een exclusieve ontmoetingsplaats voor de beau monde en er vonden zelfs geheime ministerraden plaats.

Eén van de hoogtepunten dateert uit december 2005, toen, elf jaar na het aanleggen van de truffelplantage achter het hotel, het speciaal getrainde zwijntje Rabass de eerste truffel uit West-Vlaamse bodem haalde.  Rabass at zelf een groot deel op.  Haar baasje liet de champagnekurken knallen.  Een kilo zwarte truffels van goede kwaliteit kost toen al gauw zo’n 1.000 €.  Reninge haalde de nationale pers.

In juni 2006 werd Matthew Devolder (°2/05/1983) benoemd tot zaakvoerder.

In juni 2010 werd Sharon Devolder (°12/11/84) zaakvoerder en stond in voor de zaalbediening.. Schoonzoon Sebastien Ververken (°3/03/1985) werd chef kok in ’t Convent in 2011.

In 2011 werd de helihaven  Vlarem klasse 2 toegekend

Sébastien vertrok echter.  In 2013 sloot het restaurant plots de deuren. (artikel Het Nieuwsblad 02/05/2013) Al snel gingen allerlei geruchten de ronde.  De zaak zou failliet zijn.
Even plots als de zaak de deuren had gesloten, verscheen Devolder weer op het toneel. (artikel Het Nieuwsblad 16/05/2013)
Rudi werd terug zaakvoerder. Sharon en Sonja nemen ontslag.
Zijn schoonzoon was vertrokken om in een driesterrenrestaurent in Frankrijk te werken en Rudi had naar eigen zeggen tijd nodig om dat te verwerken en vooral om de kaart te herschrijven.  Sharon en Sebastien hebben nu een eigen zaal Vol-Ver in Marke.  Mathieu, de andere zoon had ook een horecazaak.  Die twee zaken waren echter niet verbonden met ’t Convent.

Het restaurant werd in november 2014 (artikel HLN 07/11/2014) voorgoed gesloten nadat de Veurnse rechtbank van koophandel ’t Convent failliet verklaard.  Er blijken veel schulden te zijn.  Het doek valt definitief over toprestaurant ’t Convent.  Het werd het mikpunt van vandalen.

In mei 2015 werd de volledige inboedel openbaar verkocht.  Het gebouw stond te koop, maar intussen waren heel wat ramen gesneuveld en alles wat nog overbleef werd gestolen.  De hele site werd overwoekerd met onkruid. (artikel HLN 07/10/2016)

Juli 2017 maakte Alexander Dumarey (VRT) een reportage van een plek die ooit een populaire toeristische bestemming was.
(link)

Hotel ‘Au Paradis’ by Urbanrelics.be (12/08/2017)

Augustus 2018 werd ’t Convent na een tweede zitdag openbaar verkocht.

Openbare verkoping Stefanie Dauw, Dorpplaats 22 Reninge Vervallen gebouwen Halve Reningestraat 1 Lo-Reninge

In 2018 werd nieuw leven ingeblazen. Met de rijke geschiedenis en tastbare herinneringen aan wat het ooit was, start Dominique vandaag met uw event of verblijf aan een nieuw boek voor ’t Convent 2.0.

Juli 2020 einde van de werken …  en toen was er ook nog Corona ….

’t Convent wordt nu ’t Convent 2.0